vrijdag 6 november 2015

Het overlijden van René Girard

 
René Girard
Vorige woensdag 4 november stierf René Girard in Stanford, Californië op 91 jarige leeftijd.
Deze man was mij totaal onbekend maar hij bleek algauw een  fascinerende figuur te zijn en dit al bij de aanvang van de verkenningsmissie.
   Girard was een Frans-Amerikaans antropoloog, filosoof, historicus en literatuurwetenschapper aan de Stanford University, waar hij ook het ambt van emeritus-hoogleraar bekleedde. In 2001 ontving hij trouwens in België een eredoctoraat, van de toenmalige UFSIA te Antwerpen.
  Ik ontleende het boek: “René Girard, het labyrint van het verlangen – Zes opstellen” uit de Universiteitsbibliotheek en ik werd onmiddellijk gegrepen door de inhoud. De hypothese van Girard betreffende het mimetisme en het zondebokmechanisme wordt hier aangehaald en summier verklaard. Het is echter niet eenvoudig om deze begrippen hier aan U lezer eventjes vlug te verklaren wegens te uitgebreid, maar het bovengenoemde boek nodige mij uit om zijn hypothese verder te doorgronden. Ik schafte mij daarom in een tweedehandszaak een boek aan met als titel: ”Wat vanaf het begin der tijden verborgen was”. Ik heb het werk nog niet volledig gelezen maar het is een waarachtige ontdekking voor mij. In een interview-vorm van vragen en antwoorden wordt er op een gefileerde wijze het ontstaan van onze cultuur geanalyseerd. Dit boek is uitgegeven in 1978 maar is naar mijn inzien nog steeds razend actueel.

   Ziehier mijn bescheiden bijdrage als afscheid bij het overlijden van deze waarlijk grote denker…

Bibliografie:

Girard, René. Wat vanaf het begin der tijden verborgen was… Kapellen: Pelckmans, 1990.

Pelckmans, Paul ed., en Vanheeswijck, Guido ed. René Girard, het labyrint van het verlangen – Zes opstellen (Kapellen: Pelckmans, 1996)