maandag 18 april 2016

Een opmerkelijke ontmoeting ...




Dr. Georges De Schrijver
                                       

   Dinsdagavond 12 april ’16 woonde ik een lezing bij in het Elcker-Ik[1] centrum te Antwerpen.
Ons groepje bestaande uit een tiental personen werd door dr. Georges De Schrijver, Prof. Emer. Theoloog in kennis gebracht van de werken van de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. Deze laatste was voor mij een onbekende en het was vooral het aangekondigde spirituele en religieuze thema, zijnde: De determatie en het ontwerp van een nieuwe mensheid, dat mijn nieuwsgierigheid tot het bijwonen van de lezing had gewekt. Ondanks dat de theoloog geplaagd werd door een verkoudheid deelde hij op een bijzondere geanimeerde en gestructureerde wijze zijn kennis mee over bovengenoemde filosoof.

Giorgio Agamben


  Na een kort overzicht van zijn levensloop waarin ook de namen Martin Heidegger en Walter Benjamin een belangrijke rol speelden, ging de professor dieper in op het boek Homo sacer (oorspronkelijk 1995) waarbij alleen al de titel voor reflectie zorgt want sacer betekent zowel heilige als outlaw. Het boek beschrijft hoe een gevangene van een concentratiekamp, een vluchteling en zelfs een comapatiënt existeren in een schemerzone waarin zij tussen leven en dood zweven. Agamben ziet in hen verschijningen van de homo sacer. Het is de staat of de soeverein, meestal maar niet noodzakelijk een tiran, die beslist dat iemand uitgestoten wordt als hij niet voldoet aan de gangbare waarden van deze staat. Deze beslissing houdt zelfs in dat men deze outlaw mag doden zonder dat men schuldig is aan moord. Deze onaangepaste personen krijgen een naakt bestaan en bevinden zich buiten deze totalitaire politieke ideeën, maar ze worden wel gecontroleerd en geobserveerd door de staat.
  Met het volgende geschreven werk Profanties en enkele nog onvertaalde essays met als inhoud de potentialiteit, het singuliere en het particuliere in mens en maatschappij kwamen we dan bij de kern van de lezing. Hoofdzakelijk werd de Brief van Paulus aan de Romeinen een boek in het Nieuwe Testament van de christelijke Bijbel als basis gebruikt voor deze hypothese waarin deze apostel op een duidelijke manier de regels van a new way of life aanbrengt. Te samen met de visie van Agamben geeft dit kort samengevat aan dat men gewoon zijn status behoudt zoals men is zijnde een man, vrouw, jood of niet-jood, van eender welk ras en gezond of mismaakt, maar ook rijk, arm, bakker, bankier, dief, enz. met wel met een klein verschil.
  Dit klein verschil is namelijk dat men elkaar respecteert in zijn unieke zijn en dat het woord bezit alleen van toepassing mag zijn op bezit van het leven dat ons gegeven is en niet op het beslag leggen op andere mensen hun leven (geen slaven meer) of het claimen van stukken aarde als zijnde dit is mijn land, want de wereld is van iedereen. Kortom een nieuwe levenswijze zou moeten opgestart worden, die an sich reeds door Jezus maar ook in andere religies al verkondigd werd. Hiermee is het uitbannen van geweld ontstaan door onze huidige hebberige en egoïstische omgang van primair belang.
   Wat bij mij meteen opviel is dat ik deze gedachtegang zelf onderschrijf en dat ik deze in mijn vorige blogs eveneens al beschreven heb, cfr. De apostel Paulus, René Girard, enz. Ik had in het midden van de lezing tijdens de pauze een boeiend gesprek met één van de toehoorders van deze lezing over dit onderwerp. Hij bleek ook nog een oud-leerling te zijn van onze lector en ik kwam alzo te weten dat professor De Schrijver een leeftijd had van ver over de tachtig. Hierdoor steeg de emeritus nog meer in mijn achting temeer voor de emeritus. Dankzij deze lezing voelde ik mij ook gesterkt in mijn dan toch niet zo vreemde en misschien wel utopische maar filosofisch-spirituele overtuiging.


Bibliografie:
Agamben, Giorgio, vertaling Ineke van der Burg Homo sacer: De soevereine macht en het naakte leven. Amsterdam: Boom, 2011.
Agamben, Giorgio, vertaling Ype de Boer Profanties. Amsterdam: Boom, 2015.



[1] Elcker-Ik Centrum, Breughelstraat 31-33, 2018 Antwerpen. www.elcker-ik.be
info@elcker-ik.be